mandag den 24. september 2012

Den spanske fabulant.

Fabulant, en. flt. -er. (af lat. fabulans, præs. part. tilfabulari, jf. fabulere)
En person som digter ell. fortæller fabler.



Dette indlæg skal handle om den spanske filminstruktør Pedro Almodóvar. Jeg sidder netop og genser hans film Brudte Favntag (Los Abrazos Rotos) fra 2009, der handler om en blind manuskriptforfatter/filminstruktør, der pludselig bliver konfronteret med sin fortid; en fortid han, bla. ved hjælp af navneskift, har forsøgt at fortrænge.

Already when I was very young, I was a fabulador. I loved to give my own version of stories that everybody already knew. When I got out of a movie with my sisters, I retold them the whole story. In general they liked my version better than the one they had seen.

Ordene ovenover er Almodóvars egne. Og en dygtig historiefortæller må man sige, at han er. Han har dog også sit helt eget billedsprog, som er en af de ting der har gjort ham kendt verden over.
     Hvis man kender det mindste til Almodóvar, vil man ofte kunne kende en af hans film, når man ser den, han har nemlig flere kendetegn. For det første er Penelope Cruz og/eller Carmen Maura oftest på rollelisten. For det andet handler mange af hans film om den stærke uafhængige kvinde, mere eller mindre dysfunktionelle familier, og så vil der ofte være referencer til homo- og transseksuelle kulturer og kritik af samfundet. Til sidst er der billederne. Almodóvar er en farvens mester, og hans film er en farverig kontrast til de, til tider, tragiske historier. De 70'er agtige tapeter og den røde farve går igen og igen. Se bare billederne herunder.

Den stærke, handlekraftige, uafhængige kvinde i Volver

Mor og datter i rødt, Volver

Skuespilleren Huma Rojo (oversat: rød røg). 
Penelope som skuespiller i Brudte Favntag. Marylin Monroe reference?
Brudte Favntag
70'er agtig sofa i Brudte Favntag

Smukt billede fra Alt om min mor. Meget rødt?

Alt om min mor

Penelope igen som skuespiller i Brudte Favntag. Audrey Hepburn reference?
Jeg vil varmt anbefale Pedro Almodóvars film, i hvert fald dem jeg selv har set: Volver, Brudte Favntag samt Alt om min mor. Det er alle gode historier, flot fortalt både sprogligt og billedmæssigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar