mandag den 5. november 2012

Kogebogen: Lynstegt tun

Endnu et nyt indslag: Kogebogen. Indholdet siger vist sig selv - jeg laver mad, tager billeder, skriver ned og lægger op.


Første ret er fra sommerhusturen, med tun fra fiskemanden i Gilleleje.
Når man køber sin tunbøf hos fiskehandleren, er det vigtigt at spørge om den er helt frisk, eller om den har været frosset ned - eller i hvert fald gøre ham opmærksom på at man skal spise den rå. Der kan nemlig være nogen rigtig ubehagelige bakterier i fisk, som man gerne vil undgå. Man kan for at være helt sikker altid købe tunen, fryse den ned natten over og lade den tø langsomt op i køleskabet (det kan tage tid hvis den er tyk, tænk på det)

Tunbøffen må gerne være ret tyk. Hvis det er muligt kan man med fordel købe en der ligner en mørbrad, det det jo er meningen af midten skal være rå.
Det første man gør, når tunen er tøet op, er at lave en asiatisk inspireret marinade.



Marinade:
Soya
Citronskal af øko citron
Citron saft
Revet ingefær
Honning
Salt & Peber
Dosering efter smag og størrelse på tun. Man kan også tilføje krydderier.

Mens tunen ligger og hygger sig i marinaden, gerne en times tid, kan man gå i gang med tilbehøret.
Eftersom vi var i oktober og vi gerne vil spise efter sæson, faldt valget på spidskål, porer og madæbler.

Efterårstilbehør:
(til to + plus lidt til frokos dagen efter)
1 stor porre
2 madæbler
1/2 øko spidskål (de er ikke så store, som den konventionelle)
Det hele snittes og skærers i stykker.
Varm lidt olie på en stor pande, gerne en wok, og tilsæt porrene.
Når de har avgivet lidt af deres løgede smag, tilsæt resten og vend det rund med salt og peber, evt lidt citron. Det tager to-tre minutter!

Inden man smider grøntsagerne på panden, vil det være en god idé at tage tunen op af marinaden og vende den i sesam så den er klar til at komme på panden, ca samtidig med grøntsagerne. Hvis man er alene, og nemt bliver stresset kan man lave grøntsagerne først.
Tunen skal på en varm pande med olie, her skal den brunes på alle sider. Det er svært at sige hvor længe den skal have, men vores var ca 4 centimeter tyk, og fik sammenlagt 2 min på hver side vil jeg tro.
Den ender med at se således ud. Denne tun kunne godt have fået lidt mere, så noget af den kom på panden igen - det giver den en lidt tykkere grå kant. Der er dog ingen anden regl end smag og behag.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar